Kendi kartlarımız ile yurtdışında yapılan online alışverişlerin artması bir çok açıdan değerlendirilebilir, ilk akla gelenlerden birisi yerli e-ticaret pazarında tüketicinin ulaşamadığı ürünleri yurt dışından tedarik ediyor olması olabilir. O zaman bu ürünleri tespit edip iç pazarda doğrudan satışa sunmak veya ikame ürünleri satışa sunmak oldukça önemli. Türkiye'deki Visa kart sahiplerinin geçen yılın ilk 9 ayında yurt dışındaki alışveriş sitelerinden yaptıkları harcamalar 2010'un aynı dönemine göre yüzde 34 artışla 268 milyon avroya ulaştı.
Mevcut e-ticaret müşterilerinin demografik dağılımının bilinmesi, e-ticaret sitesi açarken doğru kararın verilebilmesi açısından büyük önem taşıyor. Tüketicinin henüz yeterince zenginleşmediği bir kategoride yola başlamak çok fazla sabır gerektirebilir. Milyonlarca mail, mesaj ve içerik trafiği hakkında en son rakamları hepimiz merak ederiz. Türkiye'de kaç kişinin interneti var? Bu insanlar internette ne yapıyor? soru örnekleri gibi yüzlerce soruyu merak edip dururuz. Bunlardan bazılarını sizlerle paylaşalım. Önce Türkiye'deki kitlenin cinsiyetine bakalım. Türk internet kullanıcısının %61'i erkek, %39'u kadın. Bunu Facebook Reklamları da doğruluyor.
Mobil ödeme çok yaygın olmamakla birlikte terih edilmeye başlanan bir ödeme yöntemi, bazı kanuni düzenlemelerin yapılması durumunda önünün çok açılacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Amerikalı Gartner Inc şirketi tarafından piyasalara ilişkin yapılan araştırmalar ışığında mobil ödeme sisteminin bu sene 140 milyondan fazla kişinin kullanması bekleniyor. İnternetMobil Ödeme Sistemi Giderek Yaygınlaşıyor Amerikalı Gartner Inc şirketi tarafından piyasalara ilişkin yapılan araştırmalar ışığında mobil ödeme sisteminin bu sene 140 milyondan fazla kişinin kullanması bekleniyor.
3D güvenlik, internetten alışverişe olan güveni artıracak ve dolandırıcılığı minimize edecek harika bir teknoloji. İnternet artık ülkemizde ve tüm dünyada insaların ortak kullandığı bir yeni dünya oldu. Bu dünyada gerçek alış verişler dönemi çoktandır başlamıştı. Bunun yanında bu alışverişler yapılırken bir sorun ortaya çıktı. Tabiki Kredi Kartıyla Ödeme. İşte Kredi Kartı Online ödemelerine ekstra bir güvenlik geldi 3d Türkiye Bankalar Birliği, internet üzerinden kredi kartı ve banka kartıyla yapılan alışverişin güvenliğinin artırılması için geliştirilen 3D güvenlik doğrulama imkanının 1 Ocak itibarıyla kullanıma hazır hale getirildiğini bildirdi.
Krizler iş hacimlerini düşürdüğü için, böyle dönemlerde e-ticaret öne çıkmaya başlıyor. E-Ticaretin en büyük faydası olan minimum gider ile iş yapabilme modeli, kriz dönemlerinde sabit giderler altında ezilen küçük girişimci için bir fırsat oluyor. İhracatı Geliştirme Merkezi (İGEME) Marmara Bölge Müdür Yardımcısı Zeynep İyiler, yaşanan ekonomik krizden kurtulmanın en kolay yolunun e-ticaret olduğunu söyledi.
E-ticaret nedir bilmeden e-ticarete girmeye başlamak, çok büyük risk almak demektir. O zaman ilgili kavramları biir bir öğrenerek yola koyulmak lazım. İnternet kullanımının yaygınlaşması ve iş hayatında kullanılmaya başlanması ile birçok iş alanının geleneksel yöntemlerini değiştirmiş ve e-business denilen kavram ortaya çıkmıştır.
Bir e-ticaret girişimcisinin en öncelikli bilmesi gerekenlerden birisi, tüketicinin beklentisidir. Tüketici satılanı almak zorunda değildir. Girişimci tüketicinin istediğini satmak durumundadır. Elektronik Ticaret, hem firmaların hem de tüketicilerin beklentilerinde ve davranış biçimlerinde değişiklik meydana getirdi. Digital ekonomiden önce güç firmalardaydı; ne üretirlerse satabiliyorlardı. Ama artık güç tüketicide ve önünde çok geniş bir yelpazede sunulan ürün/hizmet çeşitliliği var. İstenilen bilgiye dakikalar içerisinde ulaşılabiliyor. Sitelerde kendileri için ayrılan mesaj boardlarından şikayetlerini, memnuniyetsizliklerini dile getirebiliyorlar. Bu nedenle artık sanal mağazaların, burada satılan ürünlerin ve satış sonrası hizmetlerin, müşteri beklentilerini karşılayabilmesi çok daha önemli oldu.Ziyaretçilerin kendilerini rahat hissetmelerini sağlamak, ziyaretçileri gruplara ayırarak o segmente yönelik hizmet vermek ve sadık müşterileri ödüllendirmek e-ticarette başarılı olmak için anahtar davranışlardandır.
E-ticaretin nasıl yapıldığını öğrenerek, kavram hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz. Öncelikle bir T-Soft e-ticaret sistemleri ile anlaşarak, kendi e-ticaret paketinizi almalısınız. Şirketiniz vergi mükellefi olmalı ve sattığı ürünler için fatura kesebilmeli. Sattığınız ürünler kanuna ve ahlaka uygun olmalı. Tüketici Kanununa uygun davranmalısınız. Kredi kartı ile satış için bankanızdan Sanal POS edinmelisiniz. Kredi kartı güvenliği için SSL sertifikanız olmalı ( e-ticaret sistemi kapsamında sizin adınıza alıyoruz.). Açacağınız e-mağazada ise temel olarak şunlar bulunmalı: Ürünlerinize ait bilgiler (resimleri, fiyatları, özellikleri), müşteri destek bilgileri (sıkça sorulan sorular, ürün şikayeti iletme, müşteri anketleri), varsa, promosyon bilgileri vb.
E-Ticaretin faydaları ve farklılıkları nelerdir, hepsi bu başlıkta. Neden e-ticaret yapmalıyım? Ülkemizdeki e ticaret hacminin 15 milyar Dolar civarlarında olduğunu söylemiştik. Bu kadar kısa sürede e ticaretin bu denli hızlı büyüme kaydetmesi pek te şaşırtıcı değil. İnternet üzerinden ürün almanın veya satış yapmanın avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz;
Hep e-ticaret diyoruz ama acaba ülkemizde e-ticaretne durumda. İnternet üzerinden ilk e-ticaret satışı 1995 yılında amazon.com üzerinden bir kitapla olmuştu. Bugün internet üzerinden gerçekleşen e-ticaretin hacmi milyar Dolar, ülkemizde 15 milyar Dolar civarındadır. İnternetten alışverişin güvenli hale gelmesiyle birlikte e ticaret hacmi artış göstermiş ve hızla büyüyen e-pazarlar düşük yatırım ve işletim maliyetleri ile firmalar için cazip hale gelmiştir. E Ticaret düşük maliyetli ve milyonlarca kişiyi mağazamızda misafir ederek firmamızdaki ürünleri teşhir edebiliriz.